
Συνταγές
ΜΠΟΥΡΓΙΕΤΟ - Το παραδοσιακό
Το πιάτο της ημέρας από το Λάμπρο το Ζακυνθινό.
Τι ψάρια θα βάλετε μέσα; Αφήστε το στον Λάμπρο.
Η διαδικασία είναι πολύ απλή, αφιερώστε μόνο 15 λεπτά από το χρόνο σας και θα είναι έτοιμο.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε:
- Ένα ποτήρι νερό
- Μισό ποτήρι λάδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
- Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μείνει στο τηγάνι το μισό ζουμί. Ρίχνουμε μέσα τα ψάρια αφού τα έχουμε αλατίσει από πριν, τα αφήνουμε για πολύ λίγο να βράσουν και τα σβήνουμε με μπόλικο λεμόνι από πιπέρι.
Ένα θα σας πω όλο το μυστικό είναι στο ζουμί όσο λιγότερο μείνει τόσο πιο νόστιμο θα γίνει.
Καλή σας όρεξη!
Λάμπρος
ΤΣΙΠΟΥΡΕΣ ΦΑΚΕΛΟΣ
Θα χρειαστείτε:
- Τις τσιπούρες σας καλά καθαρισμένες και πλυμένες
- Σκόρδο ψιλοκομμένο
- Μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Αλάτι-Πιπέρι
- Λάδι
- Λαδόκολλες για το τύλιγμα
Καθαρίζουμε και χαρακώνουμε από την μια μεριά την τσιπούρα. Παίρνουμε το σκόρδο, το μαϊντανό, το αλάτι και το πιπέρι και τα ανακατεύουμε σε ένα βαθύ πιάτο. Έπειτα παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα τοποθετούμε επάνω την τσιπούρα και την πασπαλίζουμε με το υλικό αυτό και ρίχνουμε λίγο λάδι. Την τυλίγουμε σαν φάκελο, ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλες τις τσιπούρες μας και τοποθετούμε τα φακελάκια στο ταψί. Ψήνουμε στο αερόθερμο (εάν έχουμε) στους 200°C για μισή ώρα.
Κολπάκι: Χτυπάμε στο μπλέντερ λάδι, λεμόνι και ρίγανη και περιχύνουμε τις τσιπούρες όταν είναι έτοιμες για σερβίρισμα…
Καλή σας όρεξη!
Λάμπρος
ΣΚΛΕΠΟΥ ΣΟΥΠΑ
Θα χρειαστείτε:
- Σκλεπού
- 2-3 καρότα, 2-3 κολοκύθια, 2-3 πατάτες όλα κομμένα σε κύβους
- Ένα κρεμμύδι και λίγο σέλινο
- Λάδι, αλάτι-πιπέρι
- Λεμόνι
- Κριθαράκι μέτριο ή χοντρό
Βράζουμε την σκλεπού σε μια σε μια κατσαρόλα μόνο με νερό. Αφού βράσει βγάζουμε την σκελεπού σε μια πιατέλα και την ξεψαχνίζουμε, σουρώνουμε το ζουμί να μην έχει κόκαλα. Μέσα στο ζουμί αυτό βάζουμε τα καρότα, τα κολοκύθια, τις πατάτες, το κρεμμύδι και το σέλινο και τα βράζουμε με λίγο αλάτι και λάδι. Μόλις είναι έτοιμα ρίχνουμε το κριθαράκι (ένα φλιτζανάκι του καφέ για κάθε πιάτο που θέλουμε) και αφήνουμε να βράσει. Όταν ετοιμαστεί ρίχνουμε τα ψαχνά της σκλεπού και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε με μπόλικο λεμόνι και πιπέρι.
Καλή σας όρεξη!
Λάμπρος
ΣΚΛΕΠΟΥ ΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ
Θα χρειαστείτε:
- Σκλεπού
- 4-5 φρέσκιες μεγάλες κόκκινες ντομάτες
- Λίγο ψιλοκομμένο σκόρδο και ένα κρεμμύδι
- Ένα φύλο δάφνης, ένα ξυλάκι κανέλας, 2-3 γαρίφαλα και 1-2 μπαχάρι
- Μακαρόνια
- Λάδι
- Τυρί για πασπάλισμα
Όπως είναι καθαρισμένη η σκλεπού την βάζουμε σε μία κατσαρόλα και την βράζουμε με νερό μόνο. Όταν βράσει την βγάζουμε από το νερό και την τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Αφού την ξεψαχνίσουμε σουρώνουμε το νερό και κρατάμε 1-2 ποτήρια για να φτιάξουμε τη σάλτσα ενώ με το υπόλοιπο βράζουμε τα μακαρόνια. Σε ένα μεγάλο τηγάνι βάζουμε το σκόρδο με το κρεμμύδι και το λάδι και το τσιγαρίζουμε, έπειτα ρίχνουμε τις ντομάτες ψιλοκομμένες και όσο ζουμί χρειάζεται και αφήνουμε να πάρει μια βράσει. Ρίχνουμε όλα τα μπαχαρικά, αλάτι και πιπέρι και μόλις έχει δέσει και είναι έτοιμη η σάλτσα ρίχνουμε μέσα τα ψαχνά της σκλεπού. Αφού έχουμε βράσει τα μακαρόνια δεν τα ξεπλένουμε ούτε τα καίμε με βούτυρο ή λάδι, τα ρίχνουμε κατευθείαν μέσα στην σάλτσα και τα ανακατεύουμε.
Σερβίρουμε με τυρί τριμμένο.
Καλή σας όρεξη!
Λάμπρος
ΓΑΡΙΔΕΣ ΜΕ ΣΚΟΡΔΟ
Θα χρειαστείτε:
- Γαρίδες
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- Λίγο Μαϊντανό
- Αλάτι-πιπέρι
- Λάδι
- Μακαρόνια ή ρύζι
Αρχικά καθαρίζουμε τις γαρίδες, τις πλένουμε καλά, τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σουρώσουν για λίγο. Ψιλοκόβουμε το σκόρδο και το μαϊντανό και τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Αφού τσιγαριστούν λίγο ρίχνουμε τις γαρίδες και τις ανακατεύουμε για να μην κολλήσουν. Δεν συμπληρώνουμε καθόλου νερό και μόλις πιουν το ζουμί που θα βγάλουν και μείνουν με το λάδι τους κατεβάζουμε από την φωτιά και ρίχνουμε μπόλικο λεμόνι και πιπέρι. Έχουμε βράσει τα μακαρόνια, μόλις ετοιμαστούν οι γαρίδες σουρώνουμε τα μακαρόνια και τα ρίχνουμε στο τηγάνι με τις γαρίδες χωρίς να τα κάψουμε με λάδι και χωρίς να τα πλύνουμε με νερό. Ανακατεύουμε καλά και σερβίρουμε όσο είναι ζεστά.
Διαφορετικά φτιάχνουμε ρύζι κούπα σπυρωτό και σερβίρουμε με τις γαρίδες.
Καλή σας όρεξη!
Λάμπρος